Alfalfa Tumbuhan Pelbagai Fungsi
Sebelum saya mengenali Shaklee, saya
tidak pernah dengar dengan nama tumbuhan Alfalfa. Betul kan.. Namanya agak
ganjil namun khasiat yang ada pada Raja Tumbuh-Tumbuhan ini memang
banyak.
Disebalik gelaran sebagai Raja
Tumbuh-Tumbuhan, Alfalfa dikatakan boleh membantu dalam mengurangkan
simpton-simpton seperti:bengkak, sakit sendi,
sembelit, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati,
hernia, sembab air, tiada selera makan, bengkak buku lali dan kaki, sinus,
alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau, serta tujuan
detoksifikasi.
Alfalfa adalah semulajadi,
antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil,
kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol,
dan anti-tumor dan anti-bakteria.
Vitamin yang ditemui dalam
Alfalfa:
Vitamin
A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan,
terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan
kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
Vitamin
E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan
matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan
otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa
nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu
fokus mata.
Vitamin
U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser
peptik.
Vitamin
B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan
lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan
loya.
Vitamin
K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati;
menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
Vitamin
D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan
oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan
sihat.
MINERAL yang ditemui dalam
Alfalfa:
Kalsium –
membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam
kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan
saraf.
Zat
Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu
pengangkutan oksigen di dalam darah.
Kalium –
perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk
digests lemak.
Fosforus –
diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan
tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin
(klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan;
mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
Sodium –
mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang
pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon
Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan
saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain KEISTIMEWAAN
Alfalfa:
Kaya
dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding
susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein
menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu
dalam penyusuan ibu
Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting
dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
Alfalfa adalah milk booster yang sekian
lama digunakan di benua Amerika.
AWAS!!!!
>>Tidak
semua alfalfa adalah sama,alfalfa yang didapati di supermarket adalah
alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang
tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa
Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di
California, USA – ditanam tanpa
pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan
kimia.
>>Alfalfa tidak boleh diambil
oleh pesakit Systemic Lupus Erythematosus
(SLE).
rujukan:
vitaminsemulajadi.com
BERMINAT??? CALL/SMS
HOSY 0172686847
FB : HOSY HOSYREE
credit
credit
No comments:
Post a Comment